Factori de risc care-ti distrug creierul
Dacă vrei să eviţi tulburările de memorie care pot să apară
odată cu înaintarea în vârstă trebuie să te fereşti de câţiva factori de
risc care îmbătrânesc prematur creierul. Află de la Dr. Oz care sunt
acesşti factori pentru a-ţi proteja creierul!
Tulburările
de memorie (de exemplu boala Alzheimer, numită şi boala uitării) pot să
apară la orice vârstă, de aceea este important să ne "antrenam" în
permanenţă creierul pentru a menţine celulele nervoase sănătoase şi a
îmbunătăţi circulaţia cerebrală. "Memoria este un proces
psihic fundamental fară de care viaţa pe pământ nu este posibilă. Toate
organismele au capacitatea de a-şi dezvolta instinctele şi de a se
adapta în viaţă, cu atât mai mult omul. Însă, ca să am o memorie bună
trebuie să o alimentez permanent, să o creez", precizează prof. dr. Radu Rogozea, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni.
Dacă vrei să încetineşti procesul de îmbătrânire trebuie să ai grijă de creierul tău. Potrivit experţilor, îmbătrânirea fiecărui organism în parte ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul. De aceea, deşi puţini sunt cei care îşi pun problema «tratării» creierului, acesta este lucrul care ar trebui să ne preocupe cel mai mult atunci când ne gândim la asigurarea unei încetiniri a procesului de îmbătrânire, când ne gândim la o îmbătrânire frumoasă, care să ne permită să ne bucurăm de viaţă.
"Ca să prevenim şi să întârziem procesul de deteriorare cerebrală trebuie să îmbunătăţim circulaţia cerebrală prin modalităţi terapeutice care intensifică debitul sanguin spre creier", explică dr. Rogozea. Un lucru util pentru sănătatea creierului este să ai un regim de viaţă echilibrat şi să respecţi câteva reguli de bază:
1. să ai o viaţă activă social;
2. să ai o activitate intelectuală şi aici trebuie să retţi că privitul la televizor nu intră în această categorie;
3. să urmezi un regim alimentar adecvat, limitând consumul de alcool şi tutun;
4. să ai un program echilibrat de somn de 8 ore pe noapte;
5. să
faci mişcare, deoarece s-a demonstrat că activitatea fizică este
benefică pentru creier, cu rezultate imediate, dar şi cu îmbunătăţiri pe
termen lung.
Pe lângă aceste reguli de care trebuie să ţii cont, mai există câţiva factori de risc - unii posibil de modificat - la care trebuie să fii atentă, avertizează celebrul Dr. Oz:
- Diabetul
Studiile
recente arată că persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 sunt
de două ori mai expuse riscului de a dezvolta Alzheimer.
- Loviturile violente la cap
Aceste lovituri însoţite de pierderea cunoştinţei pot să reprezinte un factor de risc pentru îmbătrânirea creierului.
- Vârsta
Riscul
de a fi diagnosticat cu Alzheimer, boala uitării, este dublu după ce
trecem de vârsta de 65 de ani. Statisticile arată cu mai mult de
jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 85 de ani suferă de
Alzheimer.
- Moştenirea genetică
Dacă ai cazuri
de Alzheimer în familie, riscul de a suferi de tulburări de memorie este
mai ridicat în comparaţie cu o persoană care nu are această boală în
istoricul familial.
- Bolile de inimă
Specialiştii
au constatat că 80% dintre persoanele care suferă de Alzheimer se
confruntă şi cu probleme cardiovasculare. Explicaţia pe care au găsit-o
cercetătorii constă în faptul că nivelul ridicat de colesterol rău
stimulează producţia exagerată de beta-amiloid, proteina responsabilă de
apariţia simptomelor asociate cu maladia Alzheimer.
Alimente pe care trebuie să le consumi
Unul dintre factorii importanţi care-ţi afectează sănătatea creierului este alimentaţia nesănătoasă, hrana de tip fast food, produsele modificate genetic, alimentaţia neregulată.
Este esenţial să respecţi un program de masă: 3 mese principale (ora 8-10, micul dejun; ora 13-14, prânz; ora 19, cină) şi 2 gustări (ora 11 şi ora 16). De asemenea, nu uita să incluzi în dieta ta următoarele alimente:
1. Pâine făcută în casă sau pâine din făină integrală;
2. Ouăle care au efect neuroprotector;
3. Peştele care este bogat în omega 3 şi 6, având un efect antioxidant şi cardioprotector;
4. Fructele proaspete: afine, mure, mere, portocale, kiwi, grepfrut, lămâi;
5. Legumele proaspete: ţelină, pătrunjel, linte, mărar, fasole verde, fasole uscată;
6. Grăsimile
sănătoase: avocado, nuci, ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
presat la rece, nuci braziliene, unt de arahide fără grăsimi hidrogenate
şi trans.
Recomandari :
No comments:
Post a Comment