Thursday, February 12, 2009

Personalitatea in functie de aspectul fizic

Personalitatea in functie de aspectul fizic

Când cineva se uită la chipul unei femei, nu vede doar o parte a corpului îngrijită sau nu, ori trăsături mai mult sau mai puţin reuşite. Cercetătorii britanici au demonstrat că oamenii îşi pot da seama ce personalitate şi convingeri au reprezentantele sexului frumos doar uitându-se la feţele lor.

Descoperirea a ieşit la iveală în urma unui studiu condus de Richard Wiseman, de la Universitatea din Hertfordshire, şi Rob Jenkins, de la Universitatea din Glasgow. Cercetătorii au pus 1000 de persoane să trimită fotografii cu ele şi au completetat un chestionar privind personalitatea şi convingerile lor. Cei care s-au descris ca fiind hotărâţi au fost aşezaţi într-un grup sau altul, pe patru aspecte ale caracterului, apoi fotografiile au fost combinate, formând feţe.

După aceea, peste 6500 de oameni au intrat pe un site ca să îşi dea seama ce seturi de chipuri sunt legate de o caracteristică a personalităţii. 70% dintre oameni au identificat femeile norocoase, 73% pe cele religioase şi 54% pe cele demne de încredere. Singura faţă care nu a fost recunoscută corect a fost a reprezentantelor sexului slab care se considerau amuzante.

În schimb, chipurile bărbaţilor nu au dezvăluit prea mult din caracter, domnii norocoşi fiind identificaţi într-un procent de doar 22%.

Anterior, alţi oameni de ştiinţă au descoperit că persoanele care se credeau frumoase s-ar putea să fie considerate sociabile, puternice, inteligente şi sănătoase.

Tot în urma unei cercetări, s-a aflat că oamenii cu feţe late au o probabilitate mai mare de a fi agresivi şi de a avea niveluri ridicate de testoteron.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu, în cazul băieţilor cu chip ca de copil există şanse mai mari de agresivitate şi obţinere a unor rezultate excepţionale la universitate.

No comments:

Post a Comment